zaterdag 17 januari 2015

Rokje


Gisteren moest ik voor een ander project even de wolwinkel binnenlopen. Natuurlijk moet ik dan rustig rond kijken! Toen ik de Scheepjes Softfun zag (en voelde) was ik verkocht. Hier moest ik een project voor verzinnen!

Eigenlijk al in de winkel ontspon in mijn hoofd het patroon. Ik moest eerst de deken (zie vorige bericht) afmaken van mijzelf, daar had ik veel haast mee, want ik wilde ook het idee in mijn hoofd uitwerken. 

En dit rokje is het geworden! Het is een maatje 92 (ongeveer), ik maakte het rokje voor mijn jongste dochter. Ik vind het zo heerlijk als een idee in mijn hoofd in de praktijk ook zo uitpakt als ik hoopte.


Wil jij ook zo'n leuk rokje maken? Hieronder de beschrijving voor een maatje 92... mocht je heeeeeeeel graag een andere maat haken, maar er zelf niet uitkomen, mail/reageer, dan help ik met het omzetten van het patroon in een grotere maat!

Wat heb je nodig:
1 Bol Scheepjes Softfun
1 Bol Scheepjes Softfun Batik 
1 Haaknaald 4.0 
1 Haaknaald 3.5

Wat moet je doen:

Toer 1:  Begin de Softfun en haak een ketting van 82 lossen 
Toer 2:  Haak een stokje in de 4e losse van de haaknaald, haak nu in elke losse een stokje (80 stokjes). Haak nu een halve vaste in het 1e stokje van de toer, zo ontstaat er een ring. 
Toer 3:  Haak in elk stokje een stokje, begin met  3 lossen die tellen als je eerste stokje.  (80 stokjes). Sluit de toer met een halve vaste. 
Toer 4:  Haak in elk stokje een stokje, begin met 3 lossen die tellen als  je eerste stokje, haak deze ronde alleen in de achterste lussen! (80 stokjes). Sluit de toer met een halve vaste. 
Toer 5: Haak in elk stokje een stokje, begin met 3 lossen die tellen als  je eerste stokje, haak deze ronde alleen in de achterste lussen! (80 stokjes). Sluit de toer met een halve vaste. 
Toer 6: Haak in elk stokje een stokje, begin met 3 lossen die tellen als  je eerste stokje, haak deze ronde alleen in de achterste lussen! (80 stokjes). Sluit de toer met een halve vaste. 
Toer 7: Haak in elk stokje een stokje, begin met 3 lossen die tellen als  je eerste stokje, haak deze ronde alleen in de achterste lussen! (80 stokjes).  Sluit de toer met een halve vaste.  Knip de draad door en hecht af. 
Toer 8: Begin met de Softfun Batik, begin met 3 lossen die tellen als je eerste stokje, haak dan nog 8 stokjes, in de volgende steek haak je 3 stokjes, *haak in de volgende 9 steken een stokje, in de 10e steek haak je 2 stokjes* herhaal tussen *-* nog 6 keer, sluit de toer met een halve vaste. (88 stokjes). 
Toer 9: Begin met 4 lossen die tellen als je eerste stokje en een losse. Haak nu in alle stokjes van toer 8 een stokje en een losse, eindig met een losse en sluit de toer met een halve vaste. (88 stokjes en 88 lossen). 
Toer 10: Haak een halve vaste zodat je in de lossenruimte komt, begin met 3 lossen die tellen als je eerste stokje, haak in dezelfde ruimte nog een stokje, haak in alle overige lossenruimtes 2 stokjes. Sluit de toer met een halve vaste. (176 stokjes). 
Toer 11: Haak in elk stokje een stokje, begin met 3 lossen die tellen als  je eerste stokje, haak deze ronde alleen in de achterste lussen! (176 stokjes).  Sluit de toer met een halve vaste. 
Toer 12: Haak 3 lossen en in dezelfde steek nog 2 stokjes, sla 2 steken over en haak in de volgende steek een vaste, *haak 3 lossen en in dezelfde ruimte als de vaste nog 2 stokjes, sla 2 steken over* Herhaal tussen *-* nog 56 keer, en sluit af met een vaste in dezelfde steek als je 3 lossen aan het begin van de toer. (58 boogjes). Knip de draad en hecht af. 
Toer 13: We gaan nu werken in de voorste lussen van toer 7:  Met de Softfun Batik, begin met 3 lossen die tellen als je eerste stokje, haak dan nog 8 stokjes, in de volgende steek haak je 3 stokjes, *haak in de volgende 9 steken een stokje, in de 10e steek haak je 2 stokjes* herhaal tussen *-* nog 6 keer, sluit de toer met een halve vaste. (88 stokjes). 
Toer 14: Zelfde als toer 10
Toer 15: Zelfde als toer 11, knip de draad door en hecht af. 
Toer 16: We draaien het haakwerk nu om, leg het met de roezels naar je toe en haak nu naar boven. Met de Softfun haak je een stokje tussen elk stokje van toer 2. (88 stokjes), sluit de toer met een halve vaste.
Toer 17- 23: Haak in elk stokje een stokje, begin met 3 lossen die tellen als  je eerste stokje,  (80 stokjes). Sluit de toer met een halve vaste. 
Toer 24: Haak in elk stokje een dubbel stokje, begin de toer met 4 lossen die tellen als je eerste dubbele stokje. (80 dubbel stokje). Sluit de toer met een halve vaste. 
Toer 25: Begin met een losse, haak in dezelfde steek een vaste, haak nu in elk dubbel stokje een vaste. (80 vasten), sluit de toer met een halve vaste, knip de draad en hecht af. 


Bloem: 
Toer 1: Haak in een magische cirkel (of in een cirkel die je maakt van 4 lossen en een halve vaste in de 1e losse), 12 stokjes. 
Toer 2: Begin met een losse en haak in dezelfde steek een vaste, *haak in de volgende steek 2 stokjes 1 dubbel stokje 2 stokjes, in de volgende steek een vaste*,  herhaal tussen *-* nog 3 keer, in de volgende steek 2 stokjes, 1 dubbel stokje, 2 stokjes en sluit af met een halve vaste in de eerste vaste. (6 bloemblaadjes). Knip de draad en hecht af. Laat 1 van beide losse draden hangen, daarmee kan je zometeen de bloem vastzetten op het rokje. Eventueel versier je het bloemetje nog met een leuke knoop of iets dergelijks. 

Zet de bloem op het gedeelte boven de roezels vast. Rijg tussen de dubbele stokjes van toer 24 elastiek. Ik heb zelf een contrasterende kleur gekozen, maar je kunt natuurlijk ook voor een minder opvallende kleur kiezen. 

En voila...je rokje is af!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten